Palatakseni Lautsian herran Carl Fredrik Schulmanin 1780-luvulla tekemiin velkoihin, huomioni kiinnittyi kauppiaan listassa sitruunoihin, joita oli tilattu kartanoon vuosina 1780 ja 1781. Samoin velkaa oli jääty arrakkipulloista, Ranskan viinistä ja mausteista.
Miten ne liittyvät yhteen? Mitä niistä tehtiin? Sitä mietin,
kunnes kirjahyllyni kaksi kirjaa ”Kulttuurihistoriallinen keittokirja” ja
”Kuninkaan matkassa” antoivat vastauksen. Molemmat kertoivat, että herrasväki
valmisti 1780-luvulla punssiboolia, jonka keskeisiä ainesosia ovat sitruuna ja
arrakki. Punssi tehtiin sekoittamalla
arrakkia, vettä, sokeria ja sitruunamehua. Arrakkia tuotiin Suomeen jo
1700-luvun alussa. Carl Fredrik Schulmanin syyskuun velkasaldo
vuodelta 1780 on suoraan kuin punssiboolin valmistusohje: sokeria, 12 sitruunaa ja
neljä pulloa arrakkia.
Nils Schillmarkin maalaus 1790-luvulta esittää punssiboolia |
Punssin uutuus 1770-luvulla käy ilmi hauholaisen notaari
Johan Walleniuksen päiväkirjamerkinnästä, jonka hän teki Mäntyharjulla
5.3.1771: ”Pappilassa oli venäläisiä herroja, heidän kanssaan join viiniä,
kahvia ja eräänlaista punssia”. Mahdollisesti nuorukainen maisteli sitä ensi
kertaa. Muutama kymmenen vuotta myöhemmin punssi oli jo tuttua Hauhon seudulla.
Wallenius merkitsi nauttineensa punssia 1.8.1798 ”Hauhon Rukkoilan Hannulassa
vänrikki Borgenströmin luona”. Samana vuonna pidettiin rovastintarkastus
Luopioisten kirkossa, jonka jälkeen herraseurue suuntasi Luopioisten Haltian
kylälle. Siellä juhlittiin melko reippaasti hyvin mennyttä piispantarkastusta juoden
ranskalaista viiniä, punssia, arrakkia ja bischoffia.
Punssijuhlat saattoivat Englannissakin olla railakkaita 1700-luvulla |
Saksasta levinnyt ”bischoff” eli piispanviini oli punssin
tapaan boolia, jota valmistettiin sokerista kanelista ja punaviinistä. Sekin
voitiin maustaa sitruunankuorella. Juomaa voisi verrata glögiin. Niin
bischoffia kuin punssiakin voitiin tarjoilla lämmitettynä. Bischoff oli
tunnettu myös Lautsian kartanossa, jonne oli arrakin ohella tilattu useampia
kannuja ”ranskalaista viiniä” ja mausteita.
Punssista tuli todella suosittua 1800-luvulle tultaessa.
Hienoimpiin huviloihin rakennettiin lasikuisteja, joiden ruotsinkielinen nimitys
oli punschveranda eli punssiveranta. Herrat siirtyivät sinne nauttimaan
punssiaan ja ihailemaan levittäytyvää puutarha- tai järvinäkymää. Myös
opiskelijat niin Suomessa kuin Ruotsissakin olivat 1800-luvulla suuria punssin
ystäviä. Naisväki ja leipurimestarit taas huomasivat punssin erinomaisuuden
myös leivonnassa.
Johan Ludvig Runebergin kerrotaan nauttineen leivosten
kanssa punssia. Arrakkipunssi onkin olennainen osa perinteisiä
runebergintorttuja.
Lähteet:
Ulla Aartomaa,
Kirsti Grönholm, Marketta Tamminen 2002: Kulttuurihistoriallinen keittokirja.
SKS.
Arja
Burck, Katja Hagelstam 2002: Kuninkaan matkassa. Otava.
Nils Schillmark 1795/1797: Punssibooli. Wikimedia commons
William Hogarth n.1730: A Midnight Modern Conversation. Wikimedia commons
Punssipullon etiketti 1800-luvulta. Wikimedia Commons