Pääsiäiseen kuuluvat olennaisesti lusikkaleivät, joiden muoto tuo mieleen munan. Isoäitini resepti ja isomummun perintölusikka takaavat onnistuneen lopputuloksen. Lusikkaleipiä on tehty jo neljässä polvessa ainakin sadan vuoden ajan. Isoäitini on kirjoittanut reseptin käsin keittokirjansa loppulehdille.
Vanhimmista keittokirjoista en ole löytänyt lusikkaleipiä. Mummuni ohjeessa mainitaan leivinjauhe, joten reseptin täytyy olla 1900-luvulta. Hirvensarvisuola ja sooda edelsivät leivinjauhetta kohotusaineena, mutta nekin ilmaantuivat vasta varsin myöhään 1800-luvulla. Lusikkaleipien kanssa puuhastelu lisäsi kiinnostusta hauholaisissa kartanoissa tarjottuihin pikkuleipiin.
Lusikkaleivät hauholaiseen tapaan |
Täsmällistä tietoa herrasväen nauttimista leivonnaisista on
vaikea saada. Perimätietokin kantaa vain 1900-luvun alkupuolelle, jolloin
hauholainen pitokokki Tapolan Manta hallitsi rovastin piparkakut,
presidentinrouvan piparkakut, hirvensarvet, piparpähkinät, Hanna-tädin kakut ja
kanelikakut, herrasväenleivät ja hiekkahentuset. Ne olivat 1800-luvun aikana
siirtyneet kartanoiden kahvipöydistä talonpoikienkin pitoihin. Hauholainen
systerkaakku edustaa vanhinta herkkuperinnettä. Siihen tuli kuusi munaa, puoli
naulaa voita, puoli naulaa sokeria ja puoli naulaa jauhoja. Systerkaakku
kypsytettiin uunissa laatikoissa. Kovin kuohkeaa se ei ollut, koska ainoa
kohotusaine oli vatkattu kananmuna. Jos siis todella piti paikkansa, että
siihen lisättiin myös tuhti määrä voita.
Kahvi oli rahvaan parissa harvinaista vielä 1850-luvullakin,
mutta kartanoissa se tunnettiin. Hauhon Lautsian kartanossa juotiin kahvia jo
1770-luvulla. Kahvipapuja tilattiin Hämeenlinnasta. Pormestari Wasenius joutui
karhuamaan kapteeni Carl Fredrick Schulmanin tekemiä velkoja 1780-luvun
alussa. Käräjäpöytäkirjaan vuonna 1782 jäljennetty lista kertoo mitä kaikkea herrasväki oli
tilannut mutta jättänyt maksamatta. Kahvipapujen suuri määrä pistää silmään. Niitä
tilattiin vuonna 1780 syyskuussa ja lokakuussa lisää. Ne riittivätkin pidempään – tai
sitten arvoisa porvari ei myynyt enempää ennen kuin entiset velat oli maksettu...
Vanhemmista leivonnaisista kertoo myös vuonna 1865
perustetun helsinkiläisen Ekbergin kahvilan mainos. Sieltä löytyvät
hiekkahentusten (sandbakelser) lisäksi tutut mazarin-leivokset, runebergintortut,
aleksanterinleivokset, macaron-leivokset, napoleoninleivokset… ja paljon muita
”paakelseja” ja torttusia, joiden ulkonäköä ja makua voi vain arvailla. Kartanon
rouvat, neidit sekä taitavat taloudenhoitajattaret saattoivat taikoa
samanlaisia kartanokeittiöissä.
Helsingfors Tidningar 21.12.1865 |
Nykyihmistä hieman kylmää vasta-avatun Ekbergin kahvilan
herkkujen runsaus, kun samaan aikaan Suomessa oli jo alkamassa vuosien 1866-1868
hirvittävä nälkäkatastrofi. Kun siitä oli toivuttu, leivonnaiskulttuuri eteni
nopeasti.
Perinteistä herkkua hauholaisissa talonpoikaistaloissa oli 1800-luvun
lopulla pullapitko. Vehnänen eli nisunen tehtiin kokomaidosta, nostatettiin
hiivalla ja maustettiin munalla ja voilla sekä palmikoitiin lenkiksi. Hauskin
perinne oli uutisjauhoista valmistettu sormuskaakku, johon
piilotettiin sormus taikinanyytissä. Leivottu kakkunen jaettiin viivoilla niin
moneen osaan kuin talossa oli naimattomia nuoria. Jokainen heistä sai palan:
Sormuksen saaneen piti avioitua ensimmäiseksi.
Hauskaa Pääsiäistä!
Lähteitä:
Hauhon Joulu 1972
Vanhaa Hauhoa. Suomen muinaismuistoyhdistyksen julkaisuja I.
Helsinki 1928.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti